Zoeken:
 
Voorpagina
Agenda Culemborg
Prikkers
Prikker plaatsen
Adverteren
Contact
Links
  
U bevindt zich hier: Home > Culemborg > Voorpagina

LOKAAL NIEUWS CULEMBORG

 

Aankondiging seizoen 2014 Muziektent in De Plantage

- 14-04-2014 -

Met trots presenteert de Stichting Muziek Plantage Culemborg het programma voor het seizoen. Dit is alweer het vijfde seizoen dat wij een programma samengesteld hebben. Ons eerste Lustrum! Zoals ieder jaar is weer een zeer gevarieerd programma samengesteld met elf optredens. Dit jaar wordt op Koningsdag, zondag 27 april, het seizoen geopend met een optreden van de big band, De Big Dipper Band. Nieuw dit jaar is een lunchconcert op 25 mei met licht klassieke muziek van het blaaskwintet Pent'amuse. Spectaculair is het ouderenfestival op 30 augustus met een optreden van niemand minder dan Willeke Alberti.
Het nieuwe programmaboekje ligt op een aantal plaatsen in Culemborg; bij het TIP in het oude Stadhuis, het Gemeentekantoor, de Bibliotheek, de Salaamander en in de Driestad. Het is ook in te zien op de site van de Muziektent: www.muziekplantage.nlTrefwoorden: muziektent plantage culemborg
 
 

Theatervoorstelling Circus 4 en 5 mei biedt stof tot nadenken

- 14-04-2014 -

Wie of wat herdenken we op 4 mei? Wat vieren we op 5 mei? Waarom eigenlijk? En hoe doen we dat? De theatervoorstelling Circus 4 en 5 mei door leerlingen van de Culemborgse school Lek en Linge die 24 april in premičre gaat pretendeert niet alle antwoorden te geven, maar biedt beslist stof tot nadenken. Ook voor de leerlingen zelf.
Dat nadenken begint al dankzij de prikkelende titel ‘Circus 4 en 5 mei'. Die doet op voorhand stof opwaaien, bevestigt theatermaker Kees van der Zwaard (1962). Hij heeft de voorstelling geschreven en is tevens regisseur. “Die titel is er niet voor niets. Het is een ‘hutspotherdenking' geworden.   In de loop van zestig jaar herdenken zijn de thema's verschoven. Eerst was het verzet, verzet, verzet. In de jaren 80 is daar de Holocaust bijgekomen en tegenwoordig wordt iedereen en alles herdacht. En dan is er ook de discussie of je hier al dan niet met Duitsers moet herdenken. Kortom, een goede insteek voor een theatervoorstelling. De keuze voor deze titel heeft er inmiddels toe geleid dat het Verzetsmuseum in Amsterdam de voorstelling om die reden niet wil, en Nationaal Monument Kamp Vught juist wel. Het illustreert wat er aan de hand is. We weten het met zijn allen niet meer.”
Liefst 27 leerlingen van openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge zijn betrokken bij de voorstelling die vanaf 23 april acht keer wordt gespeeld. Het is tevens hun profielwerkstuk geschiedenis. Zes leerlingen spelen een rol op het toneel, de overigen zijn actief achter de schermen in de productiegroep. Lot Custers (1996) uit 6VWO en Kayleigh de Hoogt (1995) uit 6tVWO hebben met succes auditie gedaan voor een rol. Lot: “Mijn rol van Susan is Holocaust-gericht, die vindt herdenken voor die groep heel belangrijk.” Kayleigh vult aan: “Mijn karakter Christa is er vooral op gericht dat de voorstelling leuk moet zijn. Ze heeft wel een achterliggende gedachte waarom ze meedoet, maar dat ontdek je pas later.” Beide leerlingen hebben vroege herinneringen aan de tradities   in de meiperiode. “Toen ik jong was en met mijn moeder op 4 mei onderweg was met de auto, stopte ze tegen acht uur op een parkeerplaats,” vertelt Lot. “Daar stonden nog meer mensen en iedereen was stil.” Kayleigh hoorde uit de eerste hand over de Tweede Wereldoorlog. “Mijn oma heeft in een Jappenkamp gezeten. Heel lang durfde ze er niet over te praten. Ze is nu 86, pas op haar tachtigste heeft ze haar verhaal kunnen opschrijven. Dat is heel heftig.”
De leerlingen hebben zich vastgebeten in het onderwerp. Allereerst door veel te lezen en te praten, daarnaast door veelvuldig op pad te gaan. Niet alleen in eigen land, zoals het Joods Historisch Museum, maar ook naar Auschwitz tot zelfs in Israël en Palestina. Reizen die diepe indruk achterlieten. In het najaar van 2013 zijn de repetities voor het theaterstuk begonnen. Kees van der Zwaard: “In het begin heb ik ideeën die ik had in de spel- en improvisatielessen gegooid om mee te experimenteren en de spelers te leren kennen. Veel van dat materiaal is weer gebruikt voor de voorstelling. Er zitten scčnes in die al werkend zijn   ontstaan.”
De leerlingen investeren veel in hun project. Zo stond de hele voorjaarsvakantie in het teken van de voorstelling. “Toen zag je alles bij elkaar komen, ook het decor, en dat is dan zo mooi,” zegt Kayleigh. Voorstelling of niet, straks komen ook de examens er aan. “De schoolboeken gaan mee op tournee,” lachen de meiden. “De examens beginnen één week na de laatste voorstelling. Maar we zetten alles eromheen gewoon op een laag pitje. Zo'n kans als we met deze voorstelling krijgen laten we niet liggen.”
Traditie en hoog bezoek
Cultuurprofielschool Lek en Linge heeft een traditie opgebouwd met grote en professionele theatervoorstellingen over aansprekende thema's. ‘Circus 4 en 5 mei' is het vijfde project theaterproductie in zeven jaar. De reeks begon in 2007 met ‘En wat dan? – Overleven na genocide' over de oorlog in Bosnië, daarna volgden No more (2009) over Noord-Ierland, ‘Nie swart nie wit nie' (2011) met als thema Zuid-Afrika en ‘Jouw land, mijn land' (2012) over Israël en Palestina. In 2011 was prof. mr. Pieter van Vollenhoven te gast bij de premičre van Nie swart nie wit nie, in 2012 woonde SP-politicus Emile Roemer de premičre bij van Jouw land, mijn   land.
De voorstellingen zijn o.a. te zien in Culemborg, Kamp Vught, Amsterdam en de Verkadefabriek in Den Bosch in de periode van 23 april t/m 4 mei. Het volledige speelschema van Circus 4 en 5 mei is te vinden op www.circus4en5mei.nl.

Trefwoorden: theatervoorstelling circus culemborg
 
 

SRC FM is verhuisd naar NS-station Culemborg

- 14-04-2014 -

Na ruim 22 jaar   te hebben uitgezonden vanuit de studio's aan de Middelcoopstraat in Culemborg, is SRC FM nu verhuisd naar het NS-station in Culemborg. Het stationsgebouw is de afgelopen maanden verbouwd en ingericht als radiostudio, zodat de verhuizing vlekkeloos kon verlopen.

Alle uitzendingen komen vanaf nu vanuit de nieuwe studio's op het NS-station.   Deze uitzendingen zijn vanaf deze maand bovendien ook digitaal te ontvangen via het Ziggo kabelnet. De radiouitzendingen zijn te beluisteren via kanaal 787, de kabelkrant is te zien op kanaal 47.

Deze kanalen zijn in een groot gedeelte van Midden-Nederland te ontvangen, waaronder: Culemborg, Vianen, Everdingen, Zijderveld, Houten, Schalkwijk, Nieuwegein, Utrecht, Lopik, Woerden, Zegveld, Kamerik, Harmelen, Linschoten, Montfoort, Lopik, Schoonhoven, Bergambacht, Amerstol, de Meern, Vleuten, Maarssen, Breukelen, Kockengen, Nieuwer ter Aa, Wilnis, Vinkenveen, Mydrecht, Amstelhoek, Hollands Rading, Maartensdijk, Groenekan, Westbroek, de Bilt en Bilthoven.


Trefwoorden: src radio culemborg
 
 
 
 
 
 

“Zorgen voor een ander begint bij jezelf”.

- 03-04-2014 -

Zorgt u voor iemand in uw directe omgeving die ziek is? Ziet u dit als de gewoonste zaak van de wereld, maar merkt u dat u daarbij u zelf weleens vergeet? Dan is de volgende cursus misschien iets voor u.
Indigo en het Steunpunt Mantelzorg Culemborg /ElkWelzijn verzorgen samen de cursus
“Zorgen voor een ander begint bij jezelf”. Deze cursus bestaat uit 4 opeenvolgende woensdagmiddagen van 13.30 uur tot 15.30 uur te beginnen op 11 juni. In deze cursus wordt aandacht besteed aan wat de mantelzorger nodig heeft en hoe voor zichzelf te zorgen zonder dat de zorg voor de ander in het gedrang komt. De cursus wordt gegeven in het gebouw van ElkWelzijn, Meerlaan 22 Culemborg.
Kosten € 6,-. Hiervoor krijgt u een c.d. met ontspanningsoefeningen en een cursus map.
Aanmelden kan bij Het Steunpunt Mantelzorg, tel: 0345-515227 of per e-mail steunpuntmantelzorg@elkwelzijn.nl.nl


Trefwoorden: “zorgen mantelzorg culemborg
 

Steppen in de Betuwe van start

- 24-03-2014 -

Tiel - Op de dinsdag vanaf 20.00 uur is er in Tiel-Passewaay een stepgroep actief. Iedereen die wil kennismaken met de step die kan vrijblijvend meesteppen. Aanmelden kan vooraf via www.steppenindebetuwe.nl

"... Steppen is erg trendy en duurzaam. We hopen dat veel inwoners (jong en oud) wekelijks mee komen steppen. Mensen worden zich steeds bewuster van het feit dat hun gezondheid in relatie staat met regelmatig of meer bewegen. En je beweegt meer door een bewegingsvorm of sport te kiezen die je vaak en overal kan beoefenen. Steeds meer volk zien we op de step. Steppen is laagdrempelig, kent weinig blessures en is betaalbaar om te beoefenen... Wist je overigens dat een uur steppen gelijk staat aan anderhalf uur fietsen?" aldus Johan de Moor van het net opgerichte stepteam Steppen in de Betuwe.

Steppers gebruiken veel spiergroepen en verbruiken best veel energie en dat op een geheel individuele intensiteit. Dat maakt steppen ontzettend breed voor jong en oud meldt de Nederlandse Autoped Federatie. Er zijn mensen van 80 jaar oud die nog elke week 15 km steppen. De step is tegenwoordig een perfect vervoer om in je dagelijks leven in te passen. Een duurzaam vervoersmiddel dus. En ook als sport neemt het steppen toe. Vele tochten en wedstrijden worden er in ons reeds land georganiseerd.

Het doel van   stepteam Steppen in de Betuwe is binnen nu en 12 maanden een recreatief en gezellige groep op de step te hebben. Een groep die wekelijks gezamenlijk traint op eigen niveau. Dus recreatief (voor de mensen die lekker willen touren) en wat fanatieker (voor die mensen die sportief zich zelf willen uitdagen). Mensen kunnen de eerste keer een step lenen (wel even vooraf aanmelden). De verzamel- en terugkomstlocatie is Het Eksternest, Haagwinde 33 Tiel. We vertrekken om 20.00 uur uur voor het eerste steptochtje. Kom langs en step vrijblijvend een keertje mee om het uit te proberen.
Mail of bel wel even van te voren als je komt. Meer info www.steppenindebetuwe.nl, info@steppenindebetuwe.nl, 06-83319459Trefwoorden: steppen betuwe start
 

Met wat jij niet meer nodig hebt, kun je levens redden

- 19-03-2014 -

Kinderkleding, schoenen, simpel keukengerei, potten, pannen, maar ook alledaagse gebruiksvoorwerpen als oude   mobiele telefoons, brillen, schoolspullen, gereedschap en klein huishoudelijk materiaal?.. Waarschijnlijk gooit u het weg als u het niet meer nodig heeft, maar als de spullen toch nog goed zijn of slechts overbodig voor u geworden, kunt u er andere mensen in deze wereld enorm mee helpen!! Gezinnen in de Filipijnen bijvoorbeeld, die na een lange dag hard werken 1 tot 2 euro hebben verdiend, of kinderen die op deze wereld niet meer hebben dan een enkel broertje of zusje waar zij wel voor moeten zorgen! Een enorm zwaar en bijna uitzichtloos leven.
De organisatie HELPusNOW heeft als eerste hulpverleningsorganisatie de handschoen in de Filipijnen opgepakt en zette na de natuurrampen in het land, met name in de thuisbasis van deze organisatie Leyte,Samar en in Mindanao, hulpacties op touw om de allerarmsten bij te staan. HELPusNOW richt zich met eigen -vooral Nederlandse- mensen ter plaatse, nadrukkelijk op de aller, allerarmsten, de straatkindertjes, meisjes en vrouwen en ambachtslui om ze een betere toekomst te geven om ze uit de armoede en de kinderen uit de klauwen van de kinderprostitutie te houden.

Vul een doos
Wij, als inwoners van de westerse wereld, schatrijk vergeleken bij de meeste mensen in landen als de Filipijnen, kunnen een positief steentje bijdragen aan de ellende waarin de armsten in de Filipijnen verkeren. Hoe? Dat kan persoonlijk, maar ook met een hele vereniging, voetbalclub, straat, buurtvereniging, bedrijf, school of wat ook!
Vraag HELPusNOW om toelevering van een speciale sterke supergrote HELPusNOW doos van l70xh55xb45c/m en vul deze met alles wat u maar over hebt of wilt schenken. De doos wordt   vervolgens bij u opgehaald en verzonden naar de Filipijnen, waar eigen mensen van de organisatie klaar staan om deze te verspreiden onder gezinnen en kinderen die het nodig hebben. De enige bijdrage die u heeft is € 50 verzendkosten voor de doos.
Wilt u een speciaal kind of gezin bijstaan met uw overbodig geworden spulletjes? Neem dan contact op met HELPusNOW.   De organisatie HELPusNOW zorgt er dan voor dat dit daadwerkelijk gebeurt. Er verdwijnt niets in verkeerde zakken, alles wordt geregistreerd, gefotografeerd en voor afgifte vastgelegd. HELPusNOW maakt dat vervolgens voor u controleerbaar!! Dat geldt overigens niet alleen voor de goederen die u schenkt, maar ook voor financiële donaties.

Giften
HELPusNOW is voorstander van hulp ter plekke volgens strak, individueel gebonden hulp. HELPusNOW wil onder geen voorwaarde dat kinderen ter adoptie worden afgestaan. Voor de organisatie is hulp ter plekke, de enige manier om zaken kordaat te regelen en te voorkomen dat er ook maar één cent aan de strijkstok blijft hangen. Daarom ook, wordt er absoluut niet met projecten, maar met individuele hulp gewerkt.   Projecten ?aldus HELPusNOW- moeten over veel te veel schijven worden geregeld en juist dan verdwijnt er geld wat voor de allerarmsten was bedoeld. Behalve een doos vol met gebruiksvoorwerpen is het ook mogelijk om geld te doneren. Ook dat kunt u bestemmen voor algemene hulpverlening of een bepaald kind of gezin. Omdat HELPusNOW mensen ter plekke heeft en zij daardoor niet alleen het gebied maar ook de families en de kinderen kennen, weten zij wie wat nodig heeft en kunnen zij er ook op toezien dat uw goederen of geld op de juiste plaats aankomt.
Samen kunnen we er blijvend iets moois van maken. Dat is de leus van HELPusNOW, waarvan de medewerkers zich van hart tot hart inzetten in een stukje Azië waarin een groot percentage van de gezinnen en (wees)kinderen in bittere armoede moeten zien te overleven.
Wilt u meer weten over de organisatie, een doos vullen of   een kind of gezin financieel ondersteunen?, kijk dan op www.helpusnow.nl of bel: 068-1521760.


Trefwoorden: actie kinderen filipijnen
 
 

Overige artikelen:
Aankondiging seizoen 2014 Muziektent in De Plantage
Theatervoorstelling Circus 4 en 5 mei biedt stof tot nadenken
SRC FM is verhuisd naar NS-station Culemborg
“Zorgen voor een ander begint bij jezelf”.
Steppen in de Betuwe van start
Met wat jij niet meer nodig hebt, kun je levens redden
Agenda Culemborg:


-
-
-

 

 © WIPEsoft