Zoeken:
 
Voorpagina
Agenda Vianen
Prikkers
Prikker plaatsen
Adverteren
Contact
Links
  
U bevindt zich hier: Home > Vianen > Voorpagina

LOKAAL NIEUWS VIANEN

 [ 1 ]  - 2 >>

Unieke objecten uit de Tweede Wereldoorlog voor het eerst tentoongesteld

- 27-03-2015 -

De wereldberoemde sigaar van de Britse oorlogspremier Winston Churchill en een rol met Jodensterren; dat zijn slechts twee van de talloze bijzondere objecten in de tentoonstelling   ‘Vianen in de Tweede Wereldoorlog' die in het kader van 70 jaar bevrijding vanaf 12 april is te zien in het Stedelijk Museum Vianen.
De zoektocht in Vianen naar herinneringen uit de oorlog heeft een paar unieke objecten opgeleverd die voor het eerst in zeventig jaar tentoongesteld worden. Stuk voor stuk getuigenissen die ons op een indringende wijze doen beseffen hoe waardevol vrijheid is. Naast de sigaar en de rol met sterren zijn er ook objecten te zien uit de Lekstad zelf, zoals het Duitse bord waarop mensen wordt verboden de Lek over te steken.
Ook is er aandacht voor het verhaal van soldaat Jack Goodman, die op 6 oktober 1944 dood gevonden wordt in de Lek bij Vianen. Deze Britse parachutist had meegevochten in operatie Market Garden en zijn lichaam was met de rivier meegevoerd. Wie was deze soldaat?
En dan de familie Salomon; de enige Joden uit Vianen - die een borstelfabriek hadden - en die op de vlucht bij Mechelen in België op de trein naar Auschwitz gezet werden. Wat weten we over hen?
Maar ook het bombardement op een hotel aan de Voorstraat tegenover het stadhuis, waarbij een 2-jarig jongetje omkwam. De bomscherven zijn altijd bewaard gebleven. Wat is het verhaal achter dit bombardement?
Dit, en nog veel meer verhalen, foto's en filmbeelden van oorlogsgetuigen uit Vianen, Everdingen, Hagestein en Zijderveld doen de geschiedenis indrukwekkend herleven.
Van 27 april t/m 13 mei worden ook in de Grote Kerk foto's en interviews getoond. Die foto's - exclusief voor de Grote Kerk - zijn bovendien ‘geïllustreerd' met anekdotes van de geportretteerde oorlogsgetuigen.
De expositie duurt nog tot en met 30 augustus; toegang € 3,00; museumkaart gratis. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.30-16.30 uur; zaterdag en zondag van 12.00-16.00 uur (vanaf mei zaterdags vanaf 10.00 uur), Koningsdag van 10.00-16.00 uur, 2e Pinksterdag van 12.00-16.00 uur.
Openingstijden Grote Kerk: 27 april en 5 mei de gehele dag; 28 april t/m 13 mei op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13.30-16.00 uur; toegang gratis.
De officiële opening van ‘Vianen in de Tweede Wereldoorlog' vindt plaats op zaterdag 11 april 2015 om 16.00 uur aan de Voorstraat 97 en zal worden verricht door burgemeester W.G. Groeneweg.


Trefwoorden: objecten tweede wereldoorlog
 
 

Vogelexcursie

- 25-03-2015 -

De Natuur-en Vogelwacht de Vijfheerenlanden organiseert op 29 maart een vogelexcursie in het Zouwegebied. Begin Zomertijd! Vertrek: 8.50 uur vanaf het tunneltje onder de A27 bij de Zederik, aan het einde van de Driemolensweg.
En om 8.30 uur vanaf de parkeerplaats van Station Leerdam.
Info: Bart de Groot, Tel. 0345-615 991


Trefwoorden: natuur vogelwacht vijfheerenlanden
 
 

Hoef en Haag opent Pop Up Store

- 25-03-105 -

Wethouder André Landwehr verricht op 27 maart de officiële opening van de Pop Up Store van Hoef en Haag aan de Voorstraat 45 in Vianen. In de Pop Up Store is alle informatie te vinden over dit nieuwe dorp aan de Lek, de woningen en activiteiten rondom Hoef en Haag. In het pand aan de Voorstraat staat de maquette van het plan. Ook worden bezoekers in de nieuwe   Pop Up Store uitgenodigd hun droom voor Hoef en Haag te delen.

Bezoek de Pop Up Store!
De Pop Up Store is geopend op vrijdag 27 maart van 10.00 tot 21.00 uur, op zaterdag 28 maart van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 29 maart van 12.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag 27 maart vindt om 16.00 uur de officiële opening plaats. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om de opening bij te wonen of gedurende de drie Pop Up dagen de Pop Up Store aan de Voorstraat 45 te bezoeken. Ook na 29 maart zal de winkel regelmatig open zijn.

De Pop Up Store maakt deel uit van de Pop Up weekenden die op 13 en 14 maart, 20 en 21 maart en 27, 28 en 29 maart worden georganiseerd. Het voormalige pand van de Rabobank op de Voorstraat geeft ruimte aan startende ondernemers en andere initiatieven om het pand tijdelijk te benutten. De Pop Up Weekenden van de gemeente Vianen en de Pop Up Store van Hoef en Haag geven nieuw elan op de Voorstraat.

Het evenement is een van de dromen uit de Toekomstdromen voor een Vrijstad   en is onderdeel van de citymarketing van Vianen. Gemeente Vianen werkt samen met Consortium Hoef en Haag, bestaande uit gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en BPD (de nieuwe naam van Bouwfonds Ontwikkeling), aan initiatieven zodat citymarketing en gebiedspromotie elkaar versterken. In de Pop Up Store van Hoef en Haag is ook informatie over Vrijstad Vianen te zien.

Hoef en Haag is begonnen
Op 11 maart jl.   is de aanleg van het Kasteelterrein in Hoef en Haag gestart met de aanplant van 25 bomen. De bomen werden geplant door vertegenwoordigers van Consortium Hoef en Haag, Gemeente Vianen, Provincie Utrecht en andere betrokken partijen, waaronder SVP Architectuur en Stedenbouw en Haver Droeze. Kinderen van groep 7 van de Meester de Vosschool beklommen als eerste de uitkijktoren, die door gedeputeerde Bart Krol werd geopend, en hielpen met het planten van de bomen.

Wethouder André Landwehr bracht een toost uit op de goede samenwerking, die binnen vier jaar heeft geresulteerd in een masterplan en de vaststelling van het bestemmingsplan, dat vooralsnog voorziet in de realisatie van 1.500 woningen. De eerste bewoners kunnen volgend jaar al in Hoef en Haag wonen.

De eerste fase van Hoef en Haag bestaat uit circa 370 woningen, verdeeld over de deelgebieden het Lint en het Hart. Het Kasteelterrein wordt het groene hart van Hoef en Haag, tussen Hagestein en Hoef en Haag. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om het Kasteelterrein te bezoeken en de uitkijktoren te beklimmen. De uitkijktoren biedt prachtig uitzicht over de locatie waar het nieuwe dorp gerealiseerd zal worden.


Trefwoorden: pop up store
 
 

Nationale Sleepbootdagen Vianen

- 03-03-2015 -

Afgelopen periode is er hard gewerkt om de benodigde financiële middelen
binnen te halen voor de 10e Nationale Sleepbootdagen Vianen op 14, 15 en 16 mei 2015.
Het bestuur van de Stichting heeft besloten om voor de 10e keer de Nationale Sleepbootdagen Vianen
te organiseren. Komende periode zal er hard aan worden gewerkt om de resterende en
benodigde financiële middelen te verwerven.
Tegenvaller voor de organisatie is de afwezigheid van de Koninklijke Marine.
De Koninklijke Marine is zo verweven met de Nationale Sleepbootdagen dat op hun
aanwezigheid bij de 10e editie van de Sleepbootdagen was gerekend.
Helaas heeft men, in verband met de vele buitenlandmissies, geen materieel en
capaciteit vrij kunnen maken. Het bestuur doet er alles aan om een passend
alternatief te vinden voor het ontbreken van de Koninklijke Marine.

Trefwoorden: nationale sleepbootdagen vianen
 
 

Spel Levenskunst voor mantelzorgers

- 30-01-2015 -

Het Steunpunt Mantelzorg Vianen gaat op donderdag 12 februari a.s. het spel Levenskunst weer spelen met de mantelzorgers. Dit spel wordt gespeeld in kleine groepjes en kan inzicht geven in de vragen waar mantelzorgers mee te maken hebben. Het begint om 14.00 uur en eindigt om 15.30 uur. Locatie: Huiskamer van de Donjon, Donjon 1 in Vianen. Om de groepen klein te houden, is het noodzakelijk dat belangstellenden zich aanmelden. Dat kan bij Carolien Sterk, coördinator Steunpunt Mantelzorg Vianen, via telefoonnummer 0347-374097 of per e-mail c.sterk@welzijnvianen.nl


Trefwoorden: spel levenskunst mantelzorgers
 
 
 
 
 
 
 
 

Overige artikelen:
Unieke objecten uit de Tweede Wereldoorlog voor het eerst tentoongesteld
Vogelexcursie
Hoef en Haag opent Pop Up Store
Nationale Sleepbootdagen Vianen
Spel Levenskunst voor mantelzorgers

 [ 1 ]  - 2 >>
Agenda Vianen:


-
-
-


 © WIPEsoft