Zoeken:
 
Voorpagina
Agenda Vianen
Prikkers
Prikker plaatsen
Adverteren
Contact
Links
  
U bevindt zich hier: Home > Vianen > Voorpagina

LOKAAL NIEUWS VIANEN

 [ 1 ]  - 2 >>

Bijzondere vondst

- 22-04-2014 -

BIJZONDER ZWAARD GEVONDEN IN VIANEN
Vianen is weer een bijzonder stukje erfgoed rijker! Kort geleden heeft Gert-Jan van Vulpen tijdens werkzaamheden voor zijn werkgever Oasen een bijzonder zwaard gevonden. Het zwaard dateert vermoedelijk uit de Karolingische tijd (8ste-10de eeuw). Hoewel door corrosie aangetast is het zwaard nog goed als zodanig herkenbaar.
Het is zeer bijzonder dat dit zwaard is gevonden. Al in de Karolingische tijd waren deze zwaarden speciaal en hoorden toe aan de elite. Dit soort zwaarden worden meestal als ‘losse' vondsten in (voormalige) rivierlopen aangetroffen. Dit zwaard is gevonden tijdens werkzaamheden op het nieuwe bedrijventerrein Gaasperwaard in Vianen. Vroeger stroomde door dit gebied ook een rivier, wat de vondst van het zwaard op deze locatie kan verklaren. Mogelijk heeft een hoge edele uit de Karolingische tijd het zwaard ooit als offer in de rivier geworpen.

Vinder erg verrast
De vinder van het zwaard was erg verrast dat het zo'n bijzondere vondst is. “Ik heb contact gezocht met de gemeente omdat het zwaard al een tijdje in de kofferbak van de auto lag. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik er mee moest. Maar had wel het idee dat het bijzonder was. De ambtenaar van de gemeente belde mij terug waarna het balletje ging rollen. Toen uiteindelijk de archeoloog van de gemeente de foto's had gezien bleek het om een echt bijzonder stuk te gaan! Echt geweldig en bijzonder dat ik toevallig tegen zo iets moois ben aangelopen.” Aldus Gert-Jan van Vulpen.

Provincie conserveert
Het bericht van de vondst van het zwaard bereikte ook al snel de archeologen van de provincie Utrecht. Ook zij beseften   dat het hier een vondst betreft die niet vaak voorkomt. Binnen de provincie Utrecht zijn slechts enkele van deze zwaarden bekend; de laatste is vorig jaar bij het uitbaggeren van de Vecht gevonden.
Vanuit de wens om deze bijzondere vondst voor toekomstige generaties te behouden, heeft de provincie Utrecht aangeboden om het zwaard in het provinciaal archeologisch depot op te nemen.   

Trefwoorden: zwaard gemeente utrecht
 
 

Plantenexcursie naar Landgoed Elswout

- 22-04-2014 -

De Natuur- en Vogelwacht de Vijfheerenlanden organiseert op 27 april
een plantenexcursie naar Landgoed Elswout bij Haarlem o.l.v. Jules Klees.
Vertrek: om 9.00 uur vanaf de parkeerplaats Helsdingen te Vianen.
Gids en info: Bart de Groot, tel.: 0345 615 991.


Trefwoorden: plantenexcursie landgoed elswout
 
 
 
 
 

Met wat jij niet meer nodig hebt, kun je levens redden

- 19-03-2014 -

Kinderkleding, schoenen, simpel keukengerei, potten, pannen, maar ook alledaagse gebruiksvoorwerpen als oude   mobiele telefoons, brillen, schoolspullen, gereedschap en klein huishoudelijk materiaal?.. Waarschijnlijk gooit u het weg als u het niet meer nodig heeft, maar als de spullen toch nog goed zijn of slechts overbodig voor u geworden, kunt u er andere mensen in deze wereld enorm mee helpen!! Gezinnen in de Filipijnen bijvoorbeeld, die na een lange dag hard werken 1 tot 2 euro hebben verdiend, of kinderen die op deze wereld niet meer hebben dan een enkel broertje of zusje waar zij wel voor moeten zorgen! Een enorm zwaar en bijna uitzichtloos leven.
De organisatie HELPusNOW heeft als eerste hulpverleningsorganisatie de handschoen in de Filipijnen opgepakt en zette na de natuurrampen in het land, met name in de thuisbasis van deze organisatie Leyte,Samar en in Mindanao, hulpacties op touw om de allerarmsten bij te staan. HELPusNOW richt zich met eigen -vooral Nederlandse- mensen ter plaatse, nadrukkelijk op de aller, allerarmsten, de straatkindertjes, meisjes en vrouwen en ambachtslui om ze een betere toekomst te geven om ze uit de armoede en de kinderen uit de klauwen van de kinderprostitutie te houden.

Vul een doos
Wij, als inwoners van de westerse wereld, schatrijk vergeleken bij de meeste mensen in landen als de Filipijnen, kunnen een positief steentje bijdragen aan de ellende waarin de armsten in de Filipijnen verkeren. Hoe? Dat kan persoonlijk, maar ook met een hele vereniging, voetbalclub, straat, buurtvereniging, bedrijf, school of wat ook!
Vraag HELPusNOW om toelevering van een speciale sterke supergrote HELPusNOW doos van l70xh55xb45c/m en vul deze met alles wat u maar over hebt of wilt schenken. De doos wordt   vervolgens bij u opgehaald en verzonden naar de Filipijnen, waar eigen mensen van de organisatie klaar staan om deze te verspreiden onder gezinnen en kinderen die het nodig hebben. De enige bijdrage die u heeft is € 50 verzendkosten voor de doos.
Wilt u een speciaal kind of gezin bijstaan met uw overbodig geworden spulletjes? Neem dan contact op met HELPusNOW.   De organisatie HELPusNOW zorgt er dan voor dat dit daadwerkelijk gebeurt. Er verdwijnt niets in verkeerde zakken, alles wordt geregistreerd, gefotografeerd en voor afgifte vastgelegd. HELPusNOW maakt dat vervolgens voor u controleerbaar!! Dat geldt overigens niet alleen voor de goederen die u schenkt, maar ook voor financiële donaties.

Giften
HELPusNOW is voorstander van hulp ter plekke volgens strak, individueel gebonden hulp. HELPusNOW wil onder geen voorwaarde dat kinderen ter adoptie worden afgestaan. Voor de organisatie is hulp ter plekke, de enige manier om zaken kordaat te regelen en te voorkomen dat er ook maar één cent aan de strijkstok blijft hangen. Daarom ook, wordt er absoluut niet met projecten, maar met individuele hulp gewerkt.   Projecten ?aldus HELPusNOW- moeten over veel te veel schijven worden geregeld en juist dan verdwijnt er geld wat voor de allerarmsten was bedoeld. Behalve een doos vol met gebruiksvoorwerpen is het ook mogelijk om geld te doneren. Ook dat kunt u bestemmen voor algemene hulpverlening of een bepaald kind of gezin. Omdat HELPusNOW mensen ter plekke heeft en zij daardoor niet alleen het gebied maar ook de families en de kinderen kennen, weten zij wie wat nodig heeft en kunnen zij er ook op toezien dat uw goederen of geld op de juiste plaats aankomt.
Samen kunnen we er blijvend iets moois van maken. Dat is de leus van HELPusNOW, waarvan de medewerkers zich van hart tot hart inzetten in een stukje Azië waarin een groot percentage van de gezinnen en (wees)kinderen in bittere armoede moeten zien te overleven.
Wilt u meer weten over de organisatie, een doos vullen of   een kind of gezin financieel ondersteunen?, kijk dan op www.helpusnow.nl of bel: 068-1521760.

Trefwoorden: helpusnow actie kinderen
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Overige artikelen:
Bijzondere vondst
Plantenexcursie naar Landgoed Elswout
Met wat jij niet meer nodig hebt, kun je levens redden

 [ 1 ]  - 2 >>
Agenda Vianen:


-
-
-


 © WIPEsoft