Zoeken:
 
Voorpagina
Agenda Vianen
Prikkers
Prikker plaatsen
Adverteren
Contact
Links
  
U bevindt zich hier: Home > Vianen > Voorpagina

LOKAAL NIEUWS VIANEN

 [ 1 ]  - 2 >>

De Vrijhaven

- 29-06-2015 -

Wethouder Wijnmaalen heeft het naambord van de recreatieve jachthaven “De Vrijhaven” onthuld. Hij deed dit samen met de initiatiefnemers van deze nieuwe aanwinst in Vianen, de heren Van Oort en Post. Met de Vrijhaven wordt nieuw elan gegeven aan de locatie en de directe omgeving. Dit past binnen de Toekomstvisie, die meer recreatieve en toeristische mogelijkheden beoogt.

Unieke locatie
De heren Van Oort en Post zien kansen voor de regio en de watergasten. “Met onze jachthaven aan het Merwedekanaal, nabij het hart van Vianen, bieden wij een unieke locatie.”
Doel van de jachthaven is het bieden van ligplaatsen aan passanten, dagjesmensen, vakantiegasten, boten die onderhoud nodig hebben of een ligplaats zoeken voor langere (seizoens)stalling. Het plan voorziet in zo'n veertig tot zestig ligplaatsen waar boten kunnen aanmeren aan drijvende steigers.
Naast een kantine en sanitaire voorzieningen, is voor de dienstverlening aan de havengasten en de sociale controle ter plaatse een havenmeester aanwezig.

Van droom tot werkelijkheid
In 2013 heeft de gemeenteraad van Vianen de Toekomstvisie vastgesteld. Hierin staan ambitieuze uitdagingen geformuleerd, zoals   een nog aantrekkelijker woonomgeving, historische en landschappelijke waarden beter zichtbaar maken en gericht investeren in vitaliteit en dynamiek door economie en toerisme te ontwikkelen. Een van de bouwstenen voor de visie is het boek ‘Toekomstdromen voor een Vrijstad' , met voorbeelden van spraakmakende ruimtelijke projecten die de ambities concreet maken.


Trefwoorden: wethouder wijnmaalen naambord
 
 

Nieuwe griffier

- 29-06-2015 -

Mevrouw Jolien Houtman (50) is voorgedragen als nieuwe griffier van de gemeente Nieuwegein. Zij is nu griffier bij de gemeente Leusden. Aanstaande donderdag vindt de benoeming door de Nieuwegeinse gemeenteraad plaats. De beëdiging staat gepland voor maandag 31 augustus. Een dag erna, dinsdag 1 september, gaat ze aan de slag.

Mevrouw Houtman   vervangt de voormalige griffier van Nieuwegein, Ferdinand Contant, die als gemeentesecretaris/ algemeen directeur is gaan werken bij de gemeente Putten.


Trefwoorden: nieuwe griffier nieuwegein
 
 

Samen an de slag voor en schone wijk

- 29-06-2015 -

En ineens verschenen daar groene voetstappen naar prullenbakken, fotostickers van ogen op glasbakken en inwoners op posters die mensen welkom heten in hun wijk. In de wijk de Vijfheerenlanden, het wijkwinkelcentrum Monnikenhof en het park de Looch begon zo de (stille) campagne om mensen onbewust te stimuleren hun afval weg te gooien. Zwerfafval blijkt namelijk één van de grootste ergernissen van inwoners. Met het organiseren van verschillende activiteiten in de wijken en ‘het tekenen voor een schone wijk' (het vervolg op de stille campagne), gaat de gemeente nu in samenwerking met de bewoners zwerfafval tegen.
De posters waarop bewoners van de wijken de Vijfheerenlanden en Monnikenhof anderen in hun wijk welkom heten, zijn inmiddels vervangen door posters waarop zij tekenen voor een schone wijk. Hiermee verklaren de bewoners zelf geen afval op straat te zullen gooien. Ook kunnen zij zich, bij het tekenen voor een schone wijk, opgeven voor de actie ‘Samen schoonmaken'. Twee keer per jaar prikken buurtgenoten dan met elkaar zwerfafval voor een schone buurt. Deze halfjaarlijkse schoonmaakacties worden door buurtbewoners of –organisaties zelf opgepakt en georganiseerd.
‘Samen schoonmaken'
Ook Frank Meurs, wethouder beheer openbare ruimte, heeft de verklaring getekend. “Hoe meer bewoners zo'n verklaring tekenen, hoe schoner de wijk wordt. Een mooi streven, want een schone wijk verhoogd de leefbaarheid voor alle bewoners. Zo is een wijk zonder zwerfafval een stuk fijner wonen, recreëren en spelen. Daarnaast voorkomt het één van de grootste ergernissen en ook ons milieu wordt hiermee gespaard.”
Teken ook!
De verklaring ‘Ik teken voor een schone wijk' is inmiddels al 62 keer getekend en kan nog steeds getekend en ingeleverd worden. Zowel bij bakker Steehouder Monnikenhof en snackbar de Hagen liggen formulieren klaar. Ook kan het formulier digitaal getekend worden op www.vianen.nl .
Andere wijken Met de campagne hoopt de gemeente inwoners bewust te maken van het vele zwerfafval en een eerste voorzet te geven voor het tegengaan van zwerfafval in de wijk. “De campagne geldt natuurlijk niet alleen voor de wijken Vijfheerenlanden en Monnikenhof”, licht wethouder Meurs toe. “Het zou mooi zijn als ook in andere wijken soortgelijke acties worden opgestart, net zoals een aantal bewoners in de wijk Blankenborch en in het centrum van Vianen vorig jaar ook hebben gedaan.”

Trefwoorden: schone wijk vianen
 
 

Mijn kinderen en ik sliepen op het hakenkruis

- 10-06-2015 -

In het Stedelijk Museum Vianen is door een bezoekster een uniek object uit de Tweede Wereldoorlog langs gebracht. Een meelzak van de nazi's inclusief hakenkruis en adelaar. Deze zak werd, nadat het meel aan de bakkerijen op rantsoen kwam, door een bakkersfamilie in Vianen voor allerlei doeleinden gebruikt. Mevrouw De Vree-den Besten (1933) en haar kinderen sliepen na de oorlog op deze meelzak die als onderlaken was gaan dienen. Later werd de zak nog door haar kinderen gebruikt als tentdoek.

De tentoonstelling ‘Vianen in de Tweede Wereldoorlog' in het Stedelijk Museum Vianen heeft de afgelopen weken van diverse kanten allerlei nieuwe oorlogsobjecten aangeboden gekregen zoals deze meelzak. Grote en kleine attributen, elk met een indrukwekkend verhaal. Een aantal van deze getuigenissen heeft conservator Afiena van IJken aan de nu lopende tentoonstelling toegevoegd. “Daaruit blijkt dat deze tentoonstelling steeds weer herinneringen en anekdotes aan de vergetelheid weet te onttrekken en wij zo in staat zijn het oorlogsverhaal van Vianen op een bijzondere manier nog completer maken”, aldus Van IJken.

Zo is er een broche met de portretfoto van private Jack Goodman binnengekomen. Goodman vocht mee in Operatie Market Garden, kwam om en werd door de Lek meegevoerd naar Vianen alwaar hij uit het water gehaald is en begraven. De in 2013 overleden Sjaan de Wolf bezocht elke zondagochtend zijn graf en kreeg van zijn nabestaanden deze broche.

Maar er is ook een accordeon van papier, leer en hout, als tijdverdrijf gemaakt door Polen die aan de Burgemeester Hoeufftlaan verbleven. En van de bij het bombardement op Hotel Hartman omgekomen peuter Hendrik Frederik van Doornik is nu ook een foto te zien. Kortom, een (hernieuwd) bezoek aan deze tentoonstelling is zonder meer aan te bevelen. Daartoe heeft u nog de gelegenheid tot en met 30 augustus. Zie voor de toegang en openingstijden: www.stedelijkmuseumvianen.nl/bezoekersinfo


Trefwoorden: kinderen vianen hakenkruis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Overige artikelen:
De Vrijhaven
Nieuwe griffier
Samen an de slag voor en schone wijk
Mijn kinderen en ik sliepen op het hakenkruis

 [ 1 ]  - 2 >>
Agenda Vianen:


-
-
-


 © WIPEsoft